Close
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την κυτταρίτιδα

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την κυτταρίτιδα

Η κυτταρίτιδα είναι μια κατάσταση στην οποία το δέρμα έχει μια πτυχωτή, ασταθής εμφάνιση.
Συνήθως επηρεάζει τους γλουτούς και τους μηρούς, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί και σε άλλες περιοχές.
Η κυτταρίτιδα είναι επίσης γνωστή ως δέρμα πορτοκαλιού-αποφλοιώσεως, λόγω της υφής της.
Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται όταν οι αποθέσεις λίπους ωθούν τον συνδετικό ιστό κάτω από το δέρμα.
Η κυτταρίτιδα μπορεί να επηρεάσει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες, αλλά είναι συχνότερη στις γυναίκες, λόγω των διαφορετικών κατανομών του λίπους, των μυών και του συνδετικού ιστού.
Μεταξύ 80 και 90% των γυναικών μπορεί να παρουσιάσουν κυτταρίτιδα κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Τάξεις κυτταρίτιδας

Μια κλίμακα σοβαρότητας κυτταρίτιδας, που δημοσιεύτηκε το 2009, κατατάσσει την κατάσταση χρησιμοποιώντας τρεις βαθμούς:
Βαθμός 1 ή ήπιος: Υπάρχει μια εμφάνιση “πορτοκαλί-φλούδας”, με 1 έως 4 επιφανειακές κοιλότητες, και μια ελαφρώς “πτυχωμένη” ή χαλαρή εμφάνιση στο δέρμα.
Βαθμός 2 ή μέτρια: Υπάρχουν πέντε έως εννέα μεσαίου βάθους κοιλότητες, μια εμφάνιση “τυρί cottage”, και το δέρμα εμφανίζεται μέτρια “πτυχωμένο”.
Βαθμός 3 ή σοβαρός: Υπάρχει εμφάνιση “στρώματος”, με 10 ή περισσότερες βαθιές κοιλότητες, και το δέρμα είναι σοβαρά “πτυχωμένο”.

Αιτίες

Η ακριβής αιτία της κυτταρίτιδας είναι άγνωστη, αλλά φαίνεται να προκύπτει από μια αλληλεπίδραση μεταξύ του συνδετικού ιστού στο δερματολογικό στρώμα που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος και το στρώμα λίπους που βρίσκεται ακριβώς κάτω από αυτό.
Στις γυναίκες, τα λιπώδη κύτταρα και ο συνδετικός ιστός σε αυτό το στρώμα είναι διατεταγμένα κάθετα.
Εάν τα λιπώδη κύτταρα προεξέχουν στο στρώμα του δέρματος, αυτό δίνει την εμφάνιση κυτταρίτιδας.
Στους άντρες, ο ιστός έχει μια διασταυρούμενη δομή, η οποία μπορεί να εξηγήσει γιατί είναι λιγότερο πιθανό να έχουν κυτταρίτιδα από τις γυναίκες.Κάποιοι άλλοι παράγοντες φαίνεται να συνδέονται με την πιθανότητα κυτταρίτιδας:

Ορμονικοί παράγοντες και ηλικία
Οι ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της κυτταρίτιδας. Τα οιστρογόνα, η ινσουλίνη, η νοραδρεναλίνη, οι θυρεοειδικές ορμόνες και η προλακτίνη αποτελούν μέρος της διαδικασίας παραγωγής κυτταρίτιδας.
Μια θεωρία είναι ότι, καθώς το οιστρογόνο στις γυναίκες μειώνεται στην προσέγγιση της εμμηνόπαυσης, η ροή του αίματος στον συνδετικό ιστό κάτω από το δέρμα μειώνεται επίσης.
Η χαμηλότερη κυκλοφορία σημαίνει μικρότερη ποσότητα οξυγόνου στην περιοχή, με αποτέλεσμα την μικρότερη παραγωγή κολλαγόνου. Τα λιπώδη κύτταρα αυξάνονται επίσης καθώς τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν. Αυτοί οι παράγοντες συνδυάζονται για να καταστήσουν πιο ορατές τις καταθέσεις λίπους. Καθώς το λίπος κάτω από το δέρμα προεξέχει μέσα από την αποδυνάμωση του συνδετικού ιστού, προκύπτει το γνωστό φαινόμενο. Η ηλικία προκαλεί επίσης το δέρμα να γίνει λιγότερο ελαστικό, λεπτότερο και πιο πιθανό να κρεμάσει. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης κυτταρίτιδας.

Γενετικοί παράγοντες
Ορισμένα γονίδια απαιτούνται για την ανάπτυξη της κυτταρίτιδας. Οι γενετικοί παράγοντες μπορούν να συνδεθούν με την ταχύτητα του μεταβολισμού ενός ατόμου, την κατανομή του λίπους κάτω από το δέρμα, την εθνικότητα και τα επίπεδα του κυκλοφορικού. Αυτά μπορεί να επηρεάσουν την πιθανότητα ανάπτυξης κυτταρίτιδας.

Παράγοντες που αφορούν την διατροφή και τον τρόπο ζωής γενικότερα
Οι άνθρωποι που τρώνε πάρα πολύ λίπος, υδατάνθρακες και αλάτι και πολύ λίγες ίνες είναι πιθανό να έχουν μεγαλύτερες ποσότητες κυτταρίτιδας.
Μπορεί επίσης να είναι πιο διαδεδομένη στους καπνιστές, εκείνους που δεν ασκούνται και εκείνους που κάθονται ή στέκονται  για μεγάλες χρονικές περιόδους.
Η κυτταρίτιδα δεν είναι απλώς μια συσσώρευση λιπωδών κυττάρων, είναι ένας συνδυασμός αποβλήτων, τοξινών και λίπους που έχουν συσσωρευτεί κάτω από το δέρμα λόγω της κακής κυκλοφορίας, ιδιαίτερα του λεμφικού συστήματος που τρέχει ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του δέρματος.Η κυτταρίτιδα είναι πιο διαδεδομένη στους ανθρώπους που έχουν υπερβολικό λίπος, αλλά και οι λεπτοκαμωμένοι άνθρωποι μπορούν να έχουν επίσης. Είναι πιο πιθανό να συμβεί μετά την ηλικία των 25 ετών, αλλά μπορεί να επηρεάσει και τις νεαρές ηλικίες, συμπεριλαμβανομένων των εφήβων.

Τι μπορούμε να κάνουμε για την ελάττωση – εξάλειψή της λοιπόν.
Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πάρα πολλές έρευνες σε αυτό το κομμάτι με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα. Μία μέθοδος η οποία δίνει καλά αποτελέσματα είναι η μέθοδος που στοχεύει να διορθώσει κάποιες από τις αιτίες που την προκαλούν.
Είδαμε παραπάνω ότι η κυτταρίτιδα δεν είναι απλώς μια συσσώρευση λιπωδών κυττάρων, είναι ένας συνδυασμός αποβλήτων, τοξινών και λίπους που έχουν συσσωρευτεί κάτω από το δέρμα λόγω της κακής κυκλοφορίας, ιδιαίτερα του λεμφικού συστήματος που τρέχει ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Τα καλά νέα είναι ότι με την τόνωση της κυκλοφορίας και την απομάκρυνση των υπερβολικών αποβλήτων από το λεμφικό υγρό η εμφάνιση της κυτταρίτιδας μπορεί να βελτιωθεί δραματικά μέσα σε λίγες εβδομάδες με αποτέλεσμα ένα ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα.
Το λεμφικό υγρό ρέει προς μία κατεύθυνση κάτω από την επιφάνεια του δέρματος από τα χέρια και τα πόδια μέσω των κύριων φίλτρων (λεμφαδένες) προς τα επάνω στη βάση του λαιμού όπου οι υποκλείδιες φλέβες τον επαναφέρουν στην κυκλοφορία ως πλάσμα στο αίμα.

Εκτιμάται ότι περίπου 2-3 ​​λίτρα λεμφικού υγρού κινούνται καθημερινά μέσω του λεμφικού συστήματος και υπάρχουν περίπου 600-700 λεμφαδένες που λειτουργούν απελευθερώνοντας λεμφοκύτταρα για να καταστρέψουν επιβλαβείς τοξίνες και να καθαρίσουν και να φιλτράρουν το λεμφικό υγρό. Οι λεμφαδένες μπορεί να είναι τόσο μικροί όσο ένας πείρος, άλλοι είναι μεγαλύτεροι από την ελιά και βρίσκονται κυρίως στον λαιμό, κάτω από τις μασχάλες, στην κοιλιά και γύρω από τους γοφούς και το άνω μέρος των ποδιών. Το λεμφικό υγρό είναι ένα κρίσιμο κομμάτι του ανοσοποιητικού μας συστήματος και είναι απαραίτητο να μπορέσουμε να κάνουμε τη δουλειά του όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά για να διατηρήσουμε καλή υγεία και ζωτικότητα.
Με την τόνωση του λεμφικού συστήματος και της κυκλοφορίας μας και την πρόληψη της συσσώρευσης αποβλήτων και τοξινών, μπορούμε πραγματικά να μειώσουμε την ανώμαλη εμφάνιση της κυτταρίτιδας που συχνά εμφανίζεται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος.

Στο πλαίσιο αυτής της μεθόδου το ινστιτούτο μας χρησιμοποιεί προϊόντα της κορυφαίας εταιρίας στο χώρο  Weyergans για την μείωση της κυτταρίτιδας.Συγκεκριμένα η Weyergans έχει αναπτύξει την ολιστική, διαφοροποιημένη θεραπεία κυτταρίτιδας (DCT®).
Προτεινόμενος στόχος της Διαφοροποιημένης Θεραπείας Κυτταρίτιδας – DCT® – είναι η ενεργοποίηση της λεμφικής ροής, ο σφιχτός συνδετικός ιστός, οι λιγότερες αποθέσεις λίπους και η μικρότερη κυτταρίτιδα. Πολλές μελέτες  που διεξάγονται σε διεθνή ινστιτούτα υψηλής φροντίδας ® αποδεικνύουν την επιτυχία της μεθόδου μακροπρόθεσμα στα πλαίσια μια υγιεινής ζωής (διατροφή και άσκηση).

Μεταξύ άλλων, η αποκλειστική θεραπεία περιλαμβάνει προϊόντα ενεργοποίησης των λεμφαδένων και ταυτόχρονα προϊόντα φροντίδας του δέρματος. Τα φυσικά εκχυλίσματα, τα λιποσώματα ή οι φυτορμόνες είναι μόνο μερικά από τα ενεργά συστατικά που καθιστούν αυτά τα ειδικά καλλυντικά μοναδικά. Βρείτε, μεταξύ άλλων, την αρχική κρέμα Styler για καθημερινή λεμφική αποστράγγιση στο σπίτι. Οι προβληματικές ζώνες επεξεργάζονται ειδικά με τη βοήθεια του Alpha Mousse,κ.λ.π.
Τα προϊόντα DCT®, εάν εφαρμόζονται τακτικά, μειώνουν την κυτταρίτιδα και προσδίδουν ομαλή, σταθερή επιδερμίδα.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *