Close
Εκθεση στον ηλιο και αντηλιακη προστασια

Εκθεση στον ηλιο και αντηλιακη προστασια – οτι πρεπει να γνωριζουμε ολοι

Κάθε χρόνο μόλις έρχεται η Άνοιξη στην υπέροχη ηλιόλουστη χώρα μας ξεκινάμε να χαιρόμαστε τον ήλιο. Γνωρίζουμε όμως τι συμβαίνει στο δέρμα μας όταν έρχεται σε απαφή με το φως του ήλιου και ξέρουμε πως να προστατευτούμε;

Ας δούμε αρχικά τι συμβαίνει όταν ο ήλιος χτυπά το δέρμα.

Το ηλιακό φως αποτελείται από πακέτα ενέργειας που ονομάζονται φωτόνια. Τα ορατά χρώματα που βλέπουμε με το μάτι είναι σχετικά αβλαβή για το δέρμα μας. Το φως που δεν βλέπουμε όμως, τα υπεριώδη (UV) φωτόνια του ήλιου  μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στο δέρμα. Το υπεριώδες φως μπορεί να χωριστεί σε δύο κατηγορίες: UVA (στην περιοχή μήκους κύματος 320-400 νανόμετρα) και UVB (στην περιοχή μήκους κύματος 280-320 nm).

Το δέρμα μας περιέχει μόρια που είναι τέλεια δομημένα ώστε να απορροφούν την ενέργεια των φωτονίων UVA και UVB. Η ενέργεια αυτή των φωτονίων φέρνει τα μόρια του δέρματος σε μια ενεργά διεγερμένη κατάσταση. Για να λειτουργεί σωστά το δέρμα μας, τα μόρια δεν πρέπει να βρίσκονται σε διεγερμένη κατάσταση. Για να επανέλθουν στην αρχική τους κατάσταση τα μόρια υφίστανται χημικές αντιδράσεις – και στο δέρμα αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν βιολογικές συνέπειες – βλάβες.

Πριν από αρκετά χρόνια νομίζαμε ότι οι συνέπειες αυτής της χημικής αντίδρασης ήταν κάτι το όμορφο και χωρίς συνέπειες για την υγεία του δέρματός μας. Μιλάω για το μαύρισμα. Το μαύρισμα οφείλεται στην παραγωγή πρόσθετης χρωστικής μελανίνης που προκαλείται από τις ακτίνες UVA. Η έκθεση στον ήλιο ενεργοποιεί επίσης το φυσικό αντιοξειδωτικό δίκτυο του δέρματος, το οποίο απενεργοποιεί τα εξαιρετικά καταστρεπτικά αντιδραστικά είδη οξυγόνου (ROS) και τις ελεύθερες ρίζες. αν παραμείνει ανεξέλεγκτο, αυτά μπορεί να προκαλέσουν κυτταρική βλάβη και οξειδωτικό στρες στο δέρμα.

Γνωρίζουμε επίσης ότι το υπεριώδες φως UVA διεισδύει βαθύτερα στο δέρμα από ότι το UVB, καταστρέφοντας μια δομική πρωτεΐνη που ονομάζεται κολλαγόνο. Καθώς το κολλαγόνο καταστρέφεται, το δέρμα μας χάνει την ελαστικότητα και την ομαλότητα του, οδηγώντας σε ρυτίδες. Το UVA είναι υπεύθυνο για πολλά από τα ορατά σημάδια της γήρανσης, ενώ το φως UVB θεωρείται η κύρια πηγή ηλιακού εγκαύματος. Σκεφτείτε “A” για τη γήρανση και “B” για έγκαυμα.

Το ίδιο το DNA μας μπορεί να απορροφήσει τόσο τις ακτίνες UVA όσο και τις ακτίνες UVB, προκαλώντας μεταλλάξεις οι οποίες, εάν δεν μπορέσουν να  επανορθωθούν από το σύστημα επανόρθωσης του ίδιου του σώματος, μπορούν να οδηγήσουν σε καρκινώματα βασικών κυττάρων, καρκινώματα πλακωδών κυττάρων (μη μελανωματικοί καρκίνοι) ή  μελανώματα. Άλλα μόρια δέρματος περνούν την απορροφούμενη ενέργεια UV σε εκείνες τις εξαιρετικά δραστικές ROS και τις ελεύθερες ρίζες. Το προκύπτον οξειδωτικό στρες μπορεί να επιβαρύνει το ενσωματωμένο αντιοξειδωτικό δίκτυο του δέρματος και να προκαλέσει κυτταρική βλάβη. Το ROS μπορεί να αντιδράσει με το DNA, σχηματίζοντας μεταλλάξεις και με κολλαγόνο, οδηγώντας σε ρυτίδες. Μπορούν επίσης να διακόψουν τις οδούς σηματοδότησης κυττάρων και την έκφραση γονιδίων.

Το τελικό αποτέλεσμα όλων αυτών των φωτοαντιδράσεων είναι η φωτογήρανση που συσσωρεύεται κατά τη διάρκεια μιας ζωής από την επαναλαμβανόμενη έκθεση. Και – αυτό δεν μπορεί να τονιστεί αρκετά – αυτό ισχύει για όλους τους τύπους δέρματος, από τον Τύπο Ι (όπως η Nicole Kidman) μέχρι τον Τύπο VI (όπως η Jennifer Hudson). Ανεξάρτητα από το πόση μελανίνη έχουμε στο δέρμα μας, μπορούμε να αναπτύξουμε καρκίνους του δέρματος που προκαλούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία και όλοι θα δούμε τελικά τα σημάδια της γήρανσης που προκαλείται από το φως στον καθρέφτη.

Πώς λοιπόν μπορούμε να αποφύγουμε όλες αυτές τις συνέπειες της έκθεσης του δέρματός μας στον ήλιο;

Τα καλά νέα, είναι ότι ο κίνδυνος καρκίνου του δέρματος και τα ορατά σημάδια γήρανσης μπορούν να ελαχιστοποιηθούν εμποδίζοντας την υπερέκθεση από την υπεριώδη ακτινοβολία. Όταν δεν μπορείτε να αποφύγετε τον ήλιο εντελώς, τα αντηλιακά όταν χρησιμοποιούνται σωστά  μπορούν να προστατέψουν το δέρμα σας.

Οι αντηλιακές κρέμες χρησιμοποιούν φίλτρα υπεριώδους ακτινοβολίας: μόρια ειδικά σχεδιασμένα για να βοηθούν στη μείωση της ποσότητας των υπεριωδών ακτίνων που φτάνουν στην επιφάνεια του δέρματος. Μια μεμβράνη από αυτά τα μόρια σχηματίζει ένα προστατευτικό φράγμα είτε απορροφώντας (χημικά φίλτρα) είτε αντανακλώντας (φυσικά ανασταλτικά) τα υπεριώδη φωτόνια προτού να μπορούν να απορροφηθούν από το DNA μας και άλλα αντιδραστικά μόρια βαθύτερα στο δέρμα.

Επιπλέον, όλα τα αντηλιακά έχουν συντελεστή προστασίας από τον ήλιο. Το SPF αντιπροσωπεύει το σχετικό χρόνο που απαιτείται για ένα άτομο να πάθε ηλιακό έγκαυμα από την ακτινοβολία UVB. Για παράδειγμα, αν χρειάζονται 10 λεπτά κατά κανόνα για τη δημιουργία εγκαύματος, τότε εάν χρησιμοποιηθεί σωστά, ένα αντηλιακό SPF 30 θα πρέπει να παρέχει 30 φορές περισσότερο χρόνο – 300 λεπτά προστασίας  από τα ηλιακά εγκαύματα.

“Χρησιμοποιείται σωστά” είναι η βασική φράση. Οι έρευνες δείχνουν ότι χρειάζονται περίπου 30 γραμμάρια αντιηλιακού (δηλαδή 3 κουταλιές της σούπας περίπου) για να καλύψουν τις εκτεθειμένες περιοχές του μέσου ενήλικου σώματος και μια ποσότητα μεγέθους περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού για το πρόσωπο και το λαιμό (περισσότερο ή λιγότερο, ανάλογα με το μέγεθος του σώματός σας). Η πλειοψηφία των ανθρώπων εφαρμόζει μεταξύ ενός τετάρτου έως μισό από τις συνιστώμενες ποσότητες, τοποθετώντας το δέρμα τους σε κίνδυνο για ηλιακά εγκαύματα και φωτογήρανση.

Επιπλέον, η αντηλιακή αποτελεσματικότητα μειώνεται στο νερό ή με την εφίδρωση. Για να βοηθήσει τους καταναλωτές, ο εθνικός οργανισμός φαρμάκων   απαιτεί τώρα τα αντηλιακά που χαρακτηρίζονται ως “ανθεκτικά στο νερό” ή “πολύ ανθεκτικά στο νερό” για να διαρκέσουν έως και 40 λεπτά ή 80 λεπτά, αντίστοιχα, στο νερό να αναγράφουν ότι μετά από τα θαλάσσια σπορ να γίνεται επαναχρησιμοποίησή τους . Ο γενικός κανόνας είναι να εφαρμόζετε ξανά το αντηλιακό σας περίπου κάθε δύο ώρες και σίγουρα μετά από θαλάσσια σπορ ή εφίδρωση.

Καθώς η έρευνα συνεχίζεται, ένα πράγμα που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι η προστασία του DNA μας από βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία, για άτομα κάθε χρώματος, είναι συνώνυμη με την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος. Το Ίδρυμα Καρκίνου του Δέρματος, η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία και η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας υπογραμμίζουν ότι η έρευνα δείχνει ότι η τακτική χρήση ενός αντιηλιακού με SPF 15 ή υψηλότερου, αποτρέπει το ηλιακό έγκαυμα και μειώνει τον κίνδυνο μη μελανωματικού καρκίνου κατά 40% και του μελανώματος  κατά 50%.

Μπορούμε ακόμα να απολαμβάνουμε να είμαστε στον ήλιο, απλά πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όσα μέσα προστασίας  έχουμε στη διάθεσή μας, από μπλούζες με μακριά μανίκια, μέχρι τη σκιά και τα αντηλιακά, για να προστατέψουμε τα μόρια στο δέρμα μας, ειδικά το DNA μας,από τη ζημιά εξαιτίας της ακτινοβολίας UV.

Εφόσον λάβετε υπόψη τα παραπάνω, δεν μένει παρά να αναζητήσετε το κατάλληλο αντηλιακό με τον αρμόζοντα δείκτη προστασίας. Ακολουθούν τρεις επιλογές από  κορυφαίες εταιρείες στον χώρο:

1.Αντηλιακα της εταιρειας Murad

Προλαμβάνουν τη γήρανση του δέρματος από την ηλιακή ακτινοβολία προσφέροντας 100% αντηλιακή προστασία της επιδερμίδας και των βαθύτερων στιβάδων του δέρματος καθώς και επανόρθωση των φθορών που έχουν ήδη προκληθεί από την έκθεση στον ήλιο.

Πρόκειται για αντηλιακά νέας γενιάς που ενσωματώνουν την τεχνολογία MuraSol™ Andioxidant Defense για την πλήρη προστασία του δέρματος από την UVA & UVB ακτινοβολία. Με δραστικό μείγμα αντιοξειδωτικών, αντιφλεγμονωδών και βιταμινών Α, C, E, που ενθυλακώνεται στα λιποσώματα, διεισδύει σε βάθος και απελευθερώνεται σταδιακά, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες, υπεύθυνες για την πρόωρη γήρανση, τις λεπτές γραμμές και ρυτίδες, τις καφέ κηλίδες και την αφυδάτωση.

sun creams murad

2.Αντηλιακα της εταιριας Genosun

Διαμορφώνονται με φίλτρα υψηλής ποιότητας χωρίς οκτοκρυλένιο και περιέχουν αντιοξειδωτικούς παράγοντες όπως το σύμπλεγμα Astaxactive® που βοηθούν στην πρόληψη του ηλιακού εγκαύματος που προκαλείται από τον ήλιο και καταπολεμούν αποτελεσματικά τη γήρανση του δέρματος.

3.Αντηλιακα της εταιριας HELIOCARE

Είναι τα μόνα αντηλιακά με τεχνολογία Fernblock®, προστατεύουν αποτελεσματικά από τις βλάβες που προκαλεί ο ήλιος συνδυάζοντας: αντιοξειδωτική προστασία, ανοσο-προστασία του δέρματος, προστασία από το ηλιακό έγκαυμα και επανορθωτική δράση. Ένα ακόμη μυστικό των αντηλιακών Heliocare είναι η εξαιρετική τους υφή, χωρίς λευκά υπολείμματα και η μοναδική τους αίσθηση επάνω στο δέρμα.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *