Close
Παράγοντες της γήρανσης του δέρματος

Παράγοντες της γήρανσης του δέρματος
Για να κατανοήσουμε πώς μπορούμε να επιτύχουμε καλύτερα την αναζωογόνηση του προσώπου, θα πρέπει να έχουμε μια βασική  κατανόηση του τι προκαλεί την γήρανση του δέρματος του προσώπου κατά πρώτο λόγο.
Η γήρανση του δέρματος χωρίζεται σε δύο κατηγορίες – εγγενείς και εξωγενείς. Η εγγενής γήρανση περιλαμβάνει αλλαγές που δεν σχετίζονται με την ηλικία, όπως οι γενετικοί παράγοντες. Η εξωγενής γήρανση περιλαμβάνει παράγοντες που μπορείτε πραγματικά να ελέγξετε, όπως η έκθεση στον ήλιο. Εδώ είναι μια σύντομη αλλά πολύ ωφέλιμη επισκόπηση αυτών των παραγόντων που θα σας δώσουν σημαντικές ενδείξεις για το τι μπορείτε να κάνετε σήμερα για να κρατήσετε το δέρμα σας νεανικό για περισσότερο χρόνο.
Βασικοί παράγοντες της εγγενούς γήρανσης

Κληρονομικότητα

Οι γενετικοί παράγοντες σας υπαγορεύουν το ρυθμό με τον οποίο εξελίσσεται η διαδικασία γήρανσης. Δίνοντας προσοχή στο ρυθμό γήρανσης του δέρματος των γονιών σας μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο. Εάν ένας ή και οι δύο από τους γονείς σας είχαν νεανικό δέρμα και σε μεγαλύτερη ηλικία, πιθανότατα θα μπορούσατε να κληρονομήσετε τα ίδια χαρακτηριστικά.

Ορμόνες

Οι πιο δραματικές αλλαγές στην εμφάνιση της γυναίκας λαμβάνουν χώρα γύρω στα χρόνια της εμμηνόπαυσης, όταν η πτώση των οιστρογόνων προκαλεί σημαντική απώλεια κολλαγόνου, μια σημαντική πρωτεΐνη που αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της υποστηρικτικής δομής του δέρματος. Ως αποτέλεσμα, εμφανίζονται ρυτίδες και το δέρμα κρέμεται χαλαρά.

Κυτταρική ύφεση

Η διαδικασία γήρανσης αρχίζει σε μικροσκοπικό επίπεδο, δηλ. στο επίπεδο κάθε μεμονωμένου κυττάρου. Όταν οι πολυάριθμες λειτουργίες στο κυτταρικό επίπεδο εξασθενούν, το κύτταρο δεν μπορεί να εκτελέσει τις μεταβολικές και αναγεννητικές δραστηριότητες που προάγουν την υγεία του δέρματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ορατά σημάδια γήρανσης όπως οι ρυτίδες, το σακούλιασμα του δέρματος και τα αυλάκια.

Βασικοί παράγοντες της εξωγενούς γήρανσης

Ευτυχώς, οι παράγοντες που έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση στη γήρανση του δέρματός σας είναι εξωγενείς, δηλαδή μπορείτε να τις ελέγξετε για να βελτιώσετε την εμφάνιση του δέρματός σας και να τη διατηρήσετε νεαρή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Έκθεση στον ήλιο

Δεν υπάρχει κανένας παράγοντας πρόωρης γήρανσης του δέρματος που να έχει μεγαλύτερη επιρροή από το φως του ήλιου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ερευνητών, η βλάβη που προκαλείται από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου είναι υπεύθυνη για το 80% της γήρανσης του δέρματος.
Ο κύριος λόγος για τον οποίο το φως του ήλιου είναι τόσο επιβλαβές για το δέρμα είναι ότι ενεργοποιεί την παραγωγή ελεύθερων ριζών στο δέρμα. Ελεύθερη ρίζα είναι ένα άτομο ή ένα μόριο που φέρει ένα μη ζευγαρωμένο ηλεκτρόνιο και είναι εξαιρετικά αντιδραστικό, ικανό να εμπλέκεται σε αντιδράσεις ταχείας αλυσίδας που αποσταθεροποιούν άλλα μόρια και παράγουν πολλές περισσότερες ελεύθερες ρίζες.
Η περίσσεια ελεύθερων ριζών σχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο πολλών χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και του εγκεφαλικού επεισοδίου. Όταν παράγονται στο δέρμα, οι ελεύθερες ρίζες επιτίθενται στο κολλαγόνο του. Ως αποτέλεσμα, το δέρμα χάνει την ανθεκτικότητά του και αναπτύσσει ρυτίδες.
Οι περισσότερες από τις ζημιές από τον ήλιο συμβαίνουν στην αρχή της ζωής μας, όταν τα μάγουλα μας εξακολουθούν να λάμπουν με τη φρεσκάδα της νεότητας, αλλά τα αποτελέσματα δεν εμφανίζονται μέχρι να φθάσουμε στα τέλη των τριάντα ή σαράντα.

Κάπνισμα

Το “πρόσωπο του καπνιστή” είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται από τους γιατρούς για να περιγράψουν τις χαρακτηριστικές αλλαγές που συμβαίνουν στα πρόσωπα πολλών ανθρώπων που καπνίζουν. Η γενική εμφάνιση είναι η επιταχυνόμενη γήρανση του προσώπου, με ένα χαρακτηριστικό μοτίβο ρυτιδωμένου προσώπου και θαμπάδας.

Το κάπνισμα μειώνει τη ροή του οξυγόνου στο δέρμα κατά 30%. Τα λεπτά αιμοφόρα αγγεία στο δέρμα του δέρματος συστέλλονται, πράγμα που μειώνει την παροχή θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για τη συνεχή αυτοαναγέννηση του δέρματος και την απομάκρυνση των αποβλήτων. Ως αποτέλεσμα, το δέρμα αρχίζει να φαίνεται γκρίζο και θαμπό.

Το κάπνισμα προκαλεί επίσης την παραγωγή ελεύθερων ριζών στο σώμα. Εκτός από την αναστάτωση της ισορροπίας των σωματικών ιστών και οργάνων, οι ελεύθερες ρίζες προσβάλλουν το κολλαγόνο του δέρματος, χάνοντας την ελαστικότητα και την αντοχή του.

Μόλυνση του αέρα

Ομοίως με το κάπνισμα, οι ατμοσφαιρικοί ρύποι περιορίζουν τη ροή του οξυγόνου και των θρεπτικών ουσιών στο δέρμα και προκαλούν την υπερβολική παραγωγή ελεύθερων ριζών. Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ωστόσο, ότι οι ελεύθερες ρίζες είναι ένα υποπροϊόν της φυσιολογικής μεταβολικής δραστηριότητας και είναι πάντα παρούσες στο σώμα. Όταν βρίσκονται μέσα στα υγιή πρότυπα, εξουδετερώνουν τους ενσωματωμένους μηχανισμούς του σώματος πριν καταστρέψουν τον όλεθρο στους σωματικούς ιστούς σας. Το πραγματικό πρόβλημα αρχίζει όταν εξωτερικοί παράγοντες όπως ο ήλιος, το κάπνισμα  και η ρύπανση, τους αναγκάζουν να αυξηθούν στα επίπεδα που το σώμα σας είναι ανίκανο να εξουδετερώσει.

Γραμμές έκφρασης

Οι γραμμές έκφρασης είναι επίσης ένας παράγοντας γήρανσης του δέρματος. Αυτές είναι γραμμές που εμφανίζονται στο πρόσωπό σας όταν χαμογελάτε ή συνοφρυώνεστε. Με τον καιρό αυτό αφήνει μια μόνιμη σφραγίδα στο πρόσωπό σας λόγω της συνεχούς μηχανικής πρόκλησης.

Συνήθειες ζωής

Τέτοιοι παράγοντες όπως οι διατροφικές σας συνήθειες, το πόσο κοιμάστε, ο βαθμός άγχους στο οποίο εκτίθεστε, ο αριθμός και ο τύπος άσκησης που ασκείτε επηρεάζουν επίσης το δέρμα σας.

Τρόποι αντιμετώπισης

Αφού είδαμε τους παράγοντες που οδηγούν στην γήρανση του δέρματος τώρα να πούμε και τα καλά νέα. Υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης αρκετών από αυτούς οπότε υπάρχει τρόπος να διατηρήσουμε το πρόσωπό μας νεανικό για περισσότερο.

Κολλαγόνο

Όπως είδαμε βασικό στοιχείο του δέρματός μας που η μείωσή του προξενεί την γήρανση του δέρματος είναι το κολλαγόνο. Οπότε αν μπορέσουμε να το εντάξουμε στην καθημερινή περιποίηση του δέρματός μας τότε έχουμε μια ισχυρή βοήθεια στον αγώνα μας κατά της γήρανσης του δέρματός μας.

Αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικές είναι οι ουσίες που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που αναφέραμε πιο πάνω στους παράγοντες γήρανσης του δέρματος. Τέτοιες είναι οι βιταμίνες C και Ε  οι οποίες χρησιμοποιούμενες μαζί δρουν συνεργιστικά ενισχύοντας τη συνολική αντιοξειδωτική τους δράση με καταπληκτικά αποτελέσματα στο δέρμα μας.

Ρετινόλη

Η ρετινόλη είναι ένας τύπος της βιταμίνης Α, ένα συστατικό που προωθεί την ανανέωση του δέρματος και ενισχύει την παραγωγή του κολλαγόνου. Έτσι μπορεί να μειώσει την εμφάνιση των λεπτών γραμμών και ρυτίδων καθώς και να μειώσει τα αρνητικά αποτελέσματα που έχει στο δέρμα η υπερβολική έκθεση στον ήλιο.

Υαλουρονικό οξύ – γλυκερίνη

Καθώς μεγαλώνουμε, το δέρμα μας χάνει την ικανότητα να διατηρεί την υγρασία, με αποτέλεσμα την ορατή απώλεια της σφριγηλότητας και της ευκαμψίας του. Σε αυτήν την περίπτωση έρχεται να μας σώσει το υαλουρονικό οξύ και η γλυκερίνη.
Το υαλουρονικό οξύ είναι μια φυσική ουσία στο δέρμα που έχει την εκπληκτική ικανότητα να προσελκύει και να κρατά τεράστιες ποσότητες υγρασίας ενώ η γλυκερίνη αποτελεί ένα αποτελεσματικό  ενυδατικό μέσο,  και συμβάλλει  στην  ενίσχυση  της  λειτουργίας  του  φυσικού  φραγμού  της επιδερμίδας και μειώνει τη διαδερμική απώλεια νερού.

Στο πλαίσιο αυτών των τρόπων αντιμετώπισης  το ινστιτούτο μας χρησιμοποιεί την Crystal Retinal 10 της κορυφαίας εταιρείας Medik8 η οποία διαμορφωμένη  με  ρετιναλδεΰδη,  ένα  εξαιρετικά  δυνατό παράγωγο  της  βιταμίνης  Α,  η  Crystal  Retinal  εργάζεται  σε συνέργεια με τους φυσικούς μηχανισμούς του  δέρματος  για την ενίσχυση  της  παραγωγής  κολλαγόνου  και  της  επιτάχυνσης  του κυτταρικού  πολλαπλασιασμού.   Αυτός  ο πρωτοποριακός  και  προηγμένος  ορός  –  κρέμα  προάγει  τη σύσφιξη, δίνει όγκο και αναδομεί το δέρμα, μειώνοντας ορατά τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες, προσφέροντας μία υγιή, νεανική και  ομοιόμορφη  επιδερμίδα.  Διαθέτοντας  επίσης  υαλουρονικό οξύ  πολλαπλού  μοριακού  βάρους  και  βιταμίνη  Ε,  ενυδατώνει εξαιρετικά το δέρμα σε κάθε επίπεδο, ενώ παράλληλα ενισχύει το δερματικό φραγμό, έτσι ώστε να κρατήσει τα επίπεδα υγρασίας ασφαλισμένα και το δέρμα σφριγηλό.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *